2013. május 16., csütörtök

Róma ma.

5 napos városlátogatásra érkeztünk Rómába.
Megérkezésünk után rövidesen meg is kaptuk mind azt, ami nem igazán Róma szebb oldala. Szállásunk  az "A" metró vonalon volt, ez a vonal érinti Róma belvárosát is. A metróállomások büdösek, koszosak:


viszont a metrózás biztonságos, könnyen átlátható és rengetegen használják. Alkalmi vonaljegy: 1,5 eur, napijegy: 6 eur. Jól szervezett, az A vonalon a metrókocsik újnak néznek ki, a B vonalon budapesti-színvonal.
Az utcák néha szemetesek, főleg a bevándorlók uralta területeken, de a köztisztasági vállalat folyamatosan próbál úrrá lenni a helyzeten.
Az étkezés nem túl egyedi, mindenhol pizza, pasta és egyéb fogások, látszik, hogy a rómaiak profik a vendéglátásban. Annak ellenére, hogy nem olcsó Rómában az étkezés, semmi extrát nem kapunk a pénzünkért, csak a város atmoszféráját.
Asszem ennyi az összes negatívum amit meg lehet említeni Rómával kapcsolatban, viszont a város a velünk élő történelem és kereszténység sajátos egyedi formációja.

A belső városrészben nincsenek plázák, modern épületek is csak elvétve, mediterrán hangulatú lakóépületek a külső részekben ...


és a keresztény történelmi belváros ...


Sokan sokféleképpen próbálnak pénzt szerezni a turizmusból.
Utcai performanszok ...



...


És a régi római kereskedő családok sarjai ...


Az utcai kereskedők között vannak a: táskások ( mint a képen ), a tokosok ( mobiltelefon tokot árulnak ), virágosok ( nyakadba varrják, ha elfogadod tőlük az ajándékot ), műtaknyosok ( valami nyúlós dolgot dobálnak ), napszemüvegesek, ha esik az eső akkor az esernyősök. Nagy a rendőri jelenlét a belvárosban, ebből látszik, hogy elvileg van mire ügyelni?

Bárhol lehetőség van beülni egy hangulatos étterembe. A belváros hangulatos utcái macskakövesek, és alig járnak autók ...


Rómában mindenhol vannak köztéri kutak, amelyek vize iható és ízletes ...


persze aki sörre vágyik az is megoldható igencsak költséges verzióban.

A város közel van a tengerparthoz, ezért a sirályok a városhoz tartoznak ...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése