2016. május 23., hétfő

Dubai I. - nem csak a luxus

Előre leszögezem, hogy a Dubai-ról alkotott, úton-útfélen megjelenő kép: miszerint csak a luxus, és a drágaság mindenhol, ez nem teljesen igaz, és a hétköznapi, közepes pénztárcával rendelkező utazó is eltölthet ott akár több hetet is, hiszen a vendégmunkások ezrei sem engedhetik meg maguknak a fényűzést, és nem halnak éhen!
Persze figyelni kell már az elején, hogy ne kerüljünk olyan helyzetbe amikor automatikusan pörög a számláló, mert abból nehéz kiszabadulni. Példaként említem: hogy nagyon jó dolog lehet a Pálma szigeten az Atlantis szállodában lakni, viszont ez egy nagyjából elzárt világ, ahova csak taxival vagy az olcsónak nem mondható monorail-lel lehet eljutni, emígyen nagy eséllyel csak a környékbeli drágább éttermekben kényelmes étkezni, és már rajta is vagyunk a futószalagon.

Dubaiban mindenki megtalálja amit akar, annyit költ amennyit akar, és a pénzéért mindenki a megfelelő szolgáltatást kapja. Arra nagyon ügyelnek, hogy aki a luxust akarja, az véletlenül se kerüljön kapcsolatba az egyszerűséggel, a gazdagok világa színfalak mögött zajlik.


Dubai tiszta rendezett, átlátható város(állam), nagyok a távolságok, vendégmunkások hada dolgozik, és fejleszti Dubait. A világ összes nációja megtalálható és normálisan, békében, rendben egymás mellett él. Kérdeztem egy pakisztáni taxist, hogy mi a jó Dubaiban: elmondta, hogy nagy pénz van Dubaiban, az emberek szívesen költenek, a vállalkozások működnek, mindenki betartja a rendet, biztonságban és szabadságban érzik magukat.
Szervezetten zajlik az élet, az embereket az élet minden terület ráveszik arra, hogy törődjenek a környezetükkel...



Az építkezéseken afgánok és pakisztániak dolgoznak többségben, lassan megfontoltan és rengetegen.
Azt meg lehet jegyezni, hogy a burkoló szakmában a magyaroknak nagy lehetőségeik vannak, a burkolási munkák kivitelezési minősége és az elkészült mű tartóssága erősen megkérdőjelezhető.
Az éttermekben bangladesiek, a tengerparton indiaiak, a plázákban európaiak dolgoznak, a rendőrök helyiek.

Dubaiban folyamatos az építkezés, a város terjeszkedik. 


Felmerül, hogy mennyire fenntartható ez a növekedés egy olyan helyen, ahol az élhető hőmérsékletet nyáron csak légkondicionálóval lehet biztosítani ( mert ki viselné el a 44-52 fokot tartósan ), valamint mindent és folyamatosan öntözni kell, hisz az évi csapadék mennyiség: 5 mm. Jelenleg Dubai 4 kútból nyeri a vizet ( 20% ), valamint egy tengeri lepárlóból ( 80% ), és nagy kérdés, hogy meddig növelhető ez a kapacitás. Dubaiban rengeteg a zöld terület, és mindent öntöznek, csepegtető öntöző csövek biztosítják a vízellátást.


Tudják ők is, hogy hatalmas az energia igény, és korlátozzák is: ha nagyon meleg van és a légkondi nagyon pörgeti a villanyórát, akkor leállíthatják a mozgójárdákat, mozgólépcsőket, mint pl ahogy jelzik a metró állomáson ...



Dubai iszlám város akinek nem tetszik ne menjen oda. Mindenhol mecset, ahol a müezzin naponta 5-ször hív imára, de előfordul, hogy naplemente után sokáig folytatja még a kántálását. 




Megférnek egymás mellett a teljesen lefüggönyözött hölgyek és a nyugati öltözködés is. A strandon olyan érzés volt, mint bármelyik európai, török, vagy tunéziai üdülőhelyen.





A szabad strandokon ne számítsunk zuhanyzóra, csak lábmosóra, öltöző is kevés, vagyis pénzért minden van. Péntek szünnap, akkor jönnek a vendégmunkások is a strandra, ekkor a biztonságiak fokozottan ügyelnek mindenre.

Mi a Dubai Marina szabad strandjára jártunk, ott megfigyelhető volt, hogy kevés a vendégmunkás, helyi arab is kevés, viszont nagy arányban turisták, európaiak hevertek a homokban. Beljebb Dubai központja felé egyre több helyivel lehetett a strandon találkozni.

Most, hogy egy egyiptomi, tunéziai vagy török nyaralás biztonsági kérdéseket vet fel, Dubai felértékelődhet. 5,5 óra repülővel Budapestről, vannak akciós jegyek, sok légitársaság repül oda. Az időjárás nem kérdés: soha nem esik az eső, meleg van, a tenger 30 fokos, tiszta, a strandon szedik a szemetet, rendőrök jelenléte tapasztalható, fehér homok ... mi kell még?!
A legutolsó időpont május, amit még az európai ember el tud ott a szabad ég alatt viselni ( 30 fok éjjel, és 38 fok nappal alacsony páratartalommal ), a június - szeptember periódus az halál lehet, fontos a nyaralás időpontjának körültekintő megválasztása!


Aki strandolós programot keres annak kitűnő választás Dubai: alig hullámzik a tenger, a maximális hullámok a képen láthatóak, a szél folyamatosan lengedez ezáltal a meleg is könnyebben viselhető.


Utazás:

Nagyok a távolságok, Dubai kb. 70 kilométeren terül el a tenger partján, és különböző városrészekre van osztva.
A tengerrel párhuzamosan megy végig a Sheik Zayed autópálya, ami kétszer 6 sávos, és evvel párhuzamosan kétszer 2-4 sávos kiegészítő, rávezető utak. Dubai nyugati vége ( turista szempontból ) jelenleg a Dubai Marina városrész ( Ibn Battuta metrómegállóval bezárólag ), felhőkarcolókkal, jacht kikötővel, a tengert a szárazföld belsejébe vezető csatornákkal, villamossal, busz és metró közlekedéssel, szabad-stranddal, éttermekkel, hotelekkel.


Dubainak jelenleg két merto vonala van: egyik a kelti részben lévő és azt behálózó rész, a másik pedig a nyugati oldalt a keletivel összekapcsoló vonal. 
A tömegközlekedés olcsó, automata, légkondicionált, pontos, tiszta, és minden állomáson ingyenes WC, ami szintén nagyon tiszta. Asszem ennél több jót nem lehet leírni.


Minden légkondicionált, még az utcai buszmegálló is....


A tömegközlekedés igénybevételéhez NOL kártya kell, amit pénzzel kell feltölteni utazás előtt. A kártyát mindenhol meg lehet venni, és folyamatosan lehet rá pénzt tölteni ha kell. A  tömegközlekedési járműre ha felszáll valaki, akkor ott van egy automata, amihez érintve a kártyát regisztrálja a beszállás helyét, majd leszálláskor ismét egy automata elé kell tenni a kártyát, ami az utazásnak megfelelően levonja a kártyáról az összeget. Asszem lehet kp-ért is valami jegyet venni valahol, de senki nem használja.
Rengetegen taxiznak, mert az is olcsó állítólag, de a tömegközlekedés ennek a negyede kb. Persze ha 4 fő utazik a taxiban, akkor már jobban megérheti. De a tömegközlekedés jó, mindenhol van megálló ahova kell, reptérre is van.
Érdemes megjegyezni a 8-s buszt, mert az közlekedik végig a tengerparton, és a cca 2 órás menetideje alatt minden lényeges helyet érint, és a kétórás út cca 800 ft-ba kerül ( 10 AED ).
A Creek-n lehet "Abra"-val közlekedni a két part között, annak 1 AED ( 80 ft az ára ).



A beszállás ...



és az utazás ...



Jelenleg két reptér van Dubaiban, az Al-Maktoum-hoz nem vezet metro, csak busz, és 2020-ban e körül lesz a világkiállítás.


Étkezés:

Azt eszel amit akarsz és olyan körülmények között amiért fizetsz. Mivel a sok vendégmunkás sem hal éhen, el lehet képzelni, hogy nemcsak a puccos éttermekben lehet enni, hanem meg lehet keresni a gyöngyszemeket is.
A legolcsóbb mindig az a hely ahol a helyiek esznek, csak nézni kell őket, hogy hova és merre mennek.
A legtöbb olcsó étterem a Deira városrészben van, azon a területen, amiből Dubai kinőtte magát.

Chiken swarma 5 AED: 




Chiken v. muffon curry: 8 -10 AED:
Kedvenc helyi étterem: 




Indiai étterem - Dubai Marina 10 - 16 AED:






Üzbég étterem - Üzbegim 12-20 AED:





Kínai étterem - 15 - 20 AED:


Persze vannak az amcsi gyorsétterem láncok is, így ha valaki sült krumplira és kólára vágyik az is örülhet.

Amit viszont ne keressen senki az a SÖR, és egyéb alkohol! Mivel minden gyümölcs import, ezért az nagyon drága. Úton-útfélen vannak kis szupermarketek, ahol van minden, pl: viz ( 1-2 AED/1,5l ), 0,5l Coca-Cola: 2 AED stb...


Biztonság. közérzet:

Szabadság és komfort. Sehol nem éreztük magunkat bizonytalanságban, a legkisebb sérelem sem ért, pedig aztán az óvárosi részen a világ összes embere ott van és seftel. Ez a világ kimaradt Dubai marketingjéből, látszik, hogy az imázst arra építik ami sok pénzt hoz: a turizmusra.





Mi a Dubai Marina részben laktunk ...










Összefoglalva: aki egy jó kis nyaraló programot akar, ahol nincs időjárási, biztonsági, egészségügyi kérdés, bírja a meleget, és tud kicsit hosszabban is gyalogolni ha kell, akit nem zavar az iszlám, és képes, hogy lelassuljon, annak Dubai jó választás.

Bővebben a következő postban....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése