2011. május 22., vasárnap

Mariazell - Közép-Európa legfontosabb Mária kegyhelye

Mariazell, Stájerország és Alsó-Ausztria határánál fekszik az Alpok lábánál, több völgy találkozásánál, Ausztriában. 

A település hegyi utakon közelíthető meg, mi a Mürz folyó völgyében kanyargó úton érkeztünk Mürzzuschlag felöl.

1150-s években egy bencés szerzetes érkezett a környékre, hogy a helyiek lelki pásztora legyen. Magával hozott egy kőris fából készült Márai szobrot is. Útját egy nagy szikla zárta el. A szerzetes fohászkodására, a szikla széthasadt, és tudta folytatni útját. Megérkezése után a Mária szobor köré fakápolnát épített, ami a környék hitéletének központja lett. Az évszázadok alatt a hely egyre jelentősebb zarándokhellyé változott, a zarándokok a csodatévő Szűzanyához fohászkodnak, ami a helyi relikviák, ajándékok szerint meghallgatásra talál.
A városban minden a kegyhely mivoltára utal. Az épületek homlokzatát bibliai történet ábrázolások díszítik, látszik, hogy a település a zarándokokra építi létét.

A Bazilika a város jelképe, központi helyet foglal el, jó kiinduló pont a többi nevezetesség felfedezéséhez. Az emeleten található a Kincsestár, ahol a hívek ajándékai találhatók. A Bazilika belülről inkább modernebb benyomást kelt, fehérre festett falak, sárga megvilágítás, eléggé rideg hatás.
A városba érkezés, parkolás jól szervezett, csakúgy mint a zarándokok igényeinek kiszolgálása tipikusan osztrák megvalósításra utal. A Bazilika melletti kegytárgy bazársor talán nem illik a képbe, és nekünk végig az volt az érzésünk, hogy a hely modern jellege nem illik a hely szakrális mivoltához.

A Bazilikától rövid út vezet a Kálváriahegyhez. Az utat az egyes Stációk ábrázolása szegélyezi.
A hegy tetején a található három feszület a magyar zarándokok uticélja.

A középső feszületen mindig van magyar szalag.

A hegyről lefelé ereszkedve érhető el a Szent kút, aminek vize csodatévő. Ottlétünkkor a kút kápolnája felújítás alatt állt. A hegy közepén található a Mechanikus Betlehem. A tulajdonosok bibliai jelenet ábrázolásokat valósítottak meg makett formában úgy, hogy a jeleneteket mechanikusan mozgó figurák, elemek játszák el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése