2011. március 17., csütörtök

Kuala Lumpur


2011. március elején jártunk ott a párommal. A monszun épphogy véget ért, városlátogatáshoz megfelelő volt az időjárás, nappal 30-32 fok, este 25. Muzulmán ország, no sör ... vagy nagyon drága, és azt hiszem ez volt az egyetlen probléma. Többség maláj, de sok kínai ( 30% körül ) és indiai ( 20% körül ). Kuala Lumpur szinte semmi történelmi nevezetességgel rendelkező város, viszont nekünk ( piac-fun ) teljesen megfelelő hely. Folyamatos építkezések, pezsgés, színek, élet, örök nyár. Ja és nem sietnek. Mi voltunk azok akik az elején folyton siettünk, aztán később már mi sem...

Közlekedési lámpák vannak, de a nagy kereszteződéseken kívül senkit nem érdekelnek, a gyalogosokat még a nagy kereszteződéseknél sem.

Modern élhető város. Mindenki mosolyog, szívesen adnak információt, a turista helyeken rendőri jelenlét, sok ember az utcákon, zajlik az élet. Jó tömegközlekedés, minden működik, és ahogy talán a képen is látszik, automata szerelvények, sofőr nincs, tisztaság, légkondi.
Jobbra a kína negyed híres bevásárló utcája: Petaling street, semmi extra, 30 perc, menjünk tovább. Persze előbb egy kis helyi táplálkozás, árultak ott szójatejet, gyümölcsöket kiszerelve, és minden mást is.
Gyümölcsárus az utcán, gondolom a turistáknak....

Ez a helyi közös étkezde. Egy adag rizs mellé ki lehet választani a feltéteket, majd a mama a pénztár saroknál ránéz a választásodra ( mennyi a hús tartalma ) és mond egy összeget. Amit a hölgy választott az 8,5 RM volt, viszont csípős. Mindig minden csípős, ha azt kéred, hogy ne legyen csípős, akkor csak egy kicsit csíp. Viszont ízletes, aki Malajziába utazik turistaként, az nem a rántott húsért megy. A műanyag asztalok kissé koszosak, de belefér, a műanyag szék max 90 kilót bír. Volt sör: 22 RM ( felháborító :-) ).

Sárkány gyümölcs kiszerelve

A belvárosban színes minden. Tele van plázával ( mi egyedül a Low Yat-be mentünk, mert ott férfi-soviniszta módon műszaki cikkeket lehet venni normál, vagy alacsony áron ), mindenki mobilozik, jól kitalált és felépített város.
Magas épületek, pálmafák, zöld kertek, ha a kínaiak nem kiabálnak a közlekedési eszközökön, akkor normál élet.
Taxi = teksi. Olcsó: a budget teksi. Az oldalára rá van írva, hogy van taxiórája. Malajziában nincs borravaló, így a taxisnak sem. Taxi pontokon előre be lehet fizetni az út árát, így nem érhet meglepetés.
De a tömegközlekedés sokkal olcsóbb ... és tiszta is.
Délben sok helyre kitelepülnek ebéd-árusok. Jelen esetben egy mecset mellett mi is megálltunk. A Michelin csillagos éttermet az ábra mutatja. Jellemzően jobb kézzel esznek az emberek, ott meg is mutatta egy készséges fickó, hogy hogyan. És ha megetted, akkor jobbra hátul van egy kondérban tiszta víz, amiből meríthetsz és megmoshatod a kezed. Az étel ízletes volt, természetesen csípős. Aztán az ebédidő végeztével, mindenki eltűnik...


Batu Caves. Indiai szent hely, az indiaiakra jellemző túldíszítettség, kosz és szemét. Tömegközlekedés hoz ide ( KL Sentral-tól indul: 2 RM ). A hegy belsejében található barlanghoz meredek lépcsősor vezet fel, a kilátás a barlangtól nem éri meg a menetelést :-).
A barlangban pár kegyhelyen kívül szintén semmi, az ünnepek alatt használt díszítések egy sarokban összedobálva, amire a lelkes látogatók pár műanyag palackot is dobtak.
Urbanizált majom... Az eldobált szemétből kukázik.
Ahol jártunk eddig, a muzulmánok mindenhol szemeteltek, de az indiaiak fejlesztették ezt tökélyre. Kuala Lumpurban ott kezdődik az indiai negyed, ahol nő a kosz, a mocsok, és egyre furcsább szag van.
Kuala Lumpurban van a világ legnagyobb olyan madárparkja, ahol az állatok szabadon vannak, persze a terület felett háló van kifeszítve.
A madárparktól nem messze van a pillangó park, lényegesen kisebb területen, de megéri bemenni. A kezemen lévő lepke majdnem döglött, ezért nem mozdul, de van ott élő is, rengeteg, nagyon tetszett. Igaz max. 20 faj lehet ami szabadon repked, de rengeteg egyed.
Egyik szálloda ahol laktunk. Nem mesélem el annak részleteit, hogy a foglalt kedvező áru szoba nem állt rendelkezésre, ezért kaptunk egy Deluxe Appartement-t. Duzzogva elfogadtuk...
A szálloda 22. emeletén lévő uszodáról látszott a város, és asszem leszállt egy ufó ... vele töltöttem az éjszakát, aztán a többit is...
Petronas Towers a'la natur. A belépőket előző nap kell megváltani, mivel a sor mindig hosszú, és kora reggel már nincs jegy az aznapi látogatásra. A tornyok előtti tér tágas, jól néz ki, de a tornyok mögötti park, még jobb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése