2014. szeptember 19., péntek

Ubud és környéke

Fél napos taxis körút alkalmával a cél: Ubud környékének megismerése.

Elephant Cave

Egy hindu szent hely amit a helyiek: Goa Gajah-nak hívnak, mivel közel fekszik az Elefánt folyóhoz, ezért nevezik Elefánt barlangnak. Állítólag a 11. században épül, a 1350-ből van említés róla.
Érdekes hogy a kb 20 cm mély vízben halak élnek, és vannak köztük igen nagyok is, amik csak oldalazva tudnak úszni. Mindenesetre a nagy melegben jól esik a hűsítő forrásvíz...






Gunung Kawi Templom

Ez is a 11. századból származó templom együttes, amely híres a sziklába vésett alakzatokról. Igazán itt is a környezet lenyűgöző. Egy hosszú lépcsősoron lehet lejutni a folyóhoz, aminek a partján állnak az építmények egy meglehetősen nagy kiterjedésű kertben. Lefelé még OK, de visszafelé, jó kis gyakorlat, főleg a tűző napon...














Tirta Empul Templom

A templomot 926-ban alapították, a földből előtörő természetes forráson. A balinézek több mint 1000 éve ide járnak spirituális megtisztulásra illetve gyógyulási célból. A forrás vize nagyon tiszta, a kiömlő vízben halak élnek.




a férfi és a női nemi szervek tiszteletére sok emléket állítanak  ( a fenti elefánt barlangok egyik folyosóját is ennek szentelték ) ...



a forrás ...


a rituális fürdőzés során az összes kiömlési hely alatt meg kell mártózni ( a turistáknak pár helyen tiltott, csak a hívőknek engedélyezett ). A fürdőzés során a megfelelő öltözéket kell viselni, mint minden szent hely meglátogatása során.





Kávé ültetvény

Balin a dombvidéken sokan foglalkoznak kávé termesztéssel, sőt a világ legdrágább kávéját is itt állítják elő, ez a Kopi Luwak.
Kávécserje...


a kávé pörkölés folyamata ...


a legszélső edényben kakaó van ...


ha kellően megpörkölték a kávét, akkor megőrlik és tasakokba töltik ...




kakaó cserje...


ananász ...


Ezeken a kávé farmokon, mindenki megtekintheti és meg is kostólhatja az ott termett kávét, és ha ízlik  akkor vehet is belőle.
A fent említett Kopi Luwak az egy speciálisan elkészített kávé, ahol a termesztés során a kávé szemeket megeszi egy helyi macskaféle ( cibetmacska: hosszú orrú macska ), és a tápcsatornáján áthaladva feltáruló ízek állítólag fenomenálisak. Biztosan úgy van.

Tegallalang, rizsteraszok

Minden útikönyv ír róla, és tényleg megéri felkeresni ezt a területet. Sajnos mire mi odaértünk, a nap is lement, és a felhők is megjöttek. Ha nem így lett volna, akkor a fotósok paradicsomának lehetne nevezni. Az egész terület egy nagy völgy-katlan, körbe kiülős kávézókkal ...











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése