2014. szeptember 11., csütörtök

Utazás Balira, megérkezés

A Turkish Airlines és az Air Asia promóciója keretében hirtelen a világnak az Indonéz szegletébe sodort a sors. Igaz Bali már régóta szerepelt az útiterveink között, de az ihlet most érkezett meg.


Aki oda készül számoljon avval, hogy legalább 24 órát fog eltölteni folyamatos utazással vagy reptéri várakozással.
Az indulás egy Ferihegyi Jagermeister promócióval indul ...


Kuala Lumpur ...


Érkezés: Bali, Kuta Beach





Bali, szeptember, nappal 30 fok, este 23-24, napsütés. Kuta Beach az európai és az ausztrál turistáknak teljesen beépített etető-, itató- és szálláshely.


Tele szállodával, puccos étteremmel, a helyi viszonyokhoz képest drága kajával, és drága sörrel. Elkeserítő az  olasz, mexikói éttermek, a McDonalds, és a KFC, Pizza Hat jelenléte, az, hogy a puccos éttermek többsége sült krumplit, pizzát és hamburgert árul de van akinek ez kell. Lehet, hogy meglepően hangzik az általam nagyra tartott brit és japán turistáknak: de a mie goreng, a nasi goreng, a bakso, a gado gado, az ayam goreng és társaik is ehetőek, helyben készülnek! Sebaj, mi inkább a helyi vendéglátást támogatjuk.
Sok étterem árul tengeri herkentyűket. Az egyiknél érdekes volt, hogy a rákokat fél literes PET palackokban mutogatták a kirakatban. Hogy ebben nevelték-e fel őket, vagy később csalogatták-e bele, azt nem lehet tudni ...


Szokás szerint mi ott ettünk ahol a helyiek ettek, a puccos helyekhez képes kevesebb mint féláron ...




A Bintang sör mint szemtanú sokszor fog szerepelni a beszámolóban, valahogy mindig ott volt ahol mi is, és nem szakadt el tőlünk ...


A sört csak a turisták fogyasztják, a helyiek vagy muzulmán ( Indonézia nagy része ) vagy hindu ( Bali ) vallásúak ezért nem nagyon isznak alkoholt. A férfiak viszont dohányoznak rendesen, az éttermekben is. Ez a mindennapi kultúra része, úgy kell ülni, hogy ne szálljon rád a füst.

Balin a hindu vallás uralkodik, az emberek 70%-a hindu, a hozzá tartozó szertartásokkal, és a mindennapi rituálékkal együtt. Láthatóan sokat foglalkoznak a vallással és isteneikkel. Egész délelőtt kis ajándékokat hordanak a szentélyekhez, vagy pedig egyszerűen csak leteszik oda, ahol segítséget várnak isteneiktől. 
A képen is látható: levelekből készült, virágokból álló dolgokkal kedveskednek isteneiknek, ettől szerencsét várnak. Minden bolt előtt az utca kövén, a szentélyeken, a szobrokon, a házak bejáratánál, gyakorlatilag mindenhol találkozunk ezekkel a dolgokkal, és nagy tömegben. Nem csak 1-1 db van itt-ott, hanem egész rakással, attól függően, éppen hány ember járt arra.



Mindenhol kis szentélyek, vagy nagyobb templomok találhatók, a gazdagabb családoknak saját templomaik vannak. 


Itt imádkoznak a munka kezdetén, vagy amikor csak egyedi céljaik vannak. Igazán figyelemre méltó, ahogy a hit ott van a mindennapjaikban.

Ugyanakkor Balin minden meg van ami Ázsiában szokott.
A hatalmas utcai forgalom ...


benzinkutak ...


tankolás ...


kis boltok mindenhol ( persze Kuta-n a testidegen bevásárló központok is ) ...


az elektromos hálózat ...


a frangipáni ...


és az ízletes, de mindenképpen chilis választék ...


Szóval Kuta Beach egyike a legismertebb helyeknek Balin. Mindenki itt kezdi általában, és mikor bejárta Balit, akkor rájön, hogy micsoda átverés az egész, hiszen Bali nem is ez. Persze a fiataloknak megfelelő szórakozó hely, minden megvan: kaja, pia, nők, anyag. Sokszor láttunk láthatóan 60 év feletti brit férfit fiatal helyi nővel - ami biztos az igaz szerelem megnyilvánulása.

Kuta egyetlen értékes része a tengerpart, nagy hullámokkal ( tehát a strandolóknak csalódás ), a szörfösök paradicsoma. Homokos part, nagy hullámok, szörf, napsütés, lenyúlás - ez Kuta Beach. Érdekes, hogy az utazási irodák sok szállodát kínálnak ezen a partszakaszon, de nyilván átverés, mert a medencéből lehet csak nézegetni a tengert.
A parton végig árnyékban lehet ücsörögni ...





...




A parton a legnagyobb esemény a naponta ismétlődő teknős védelmi program. Ez abból áll, hogy összecsődítik a többnyire japán és kínai turistákat, levesznek tőlük némi összeget, kapnak egy műanyag edényben egy kis tengeri teknőst, és ezt jelképesen visszaengedik a tengerbe ...



Persze csak visszaengednék, mert mielőtt a kis állatok beérnek a vízbe, begyűjtik ismét a következő napi akcióra.
Eléggé visszataszító akció, amúgy modern és népszerű, és tükrözi azt a kultúrát amit a nyugati világ exportál Ázsiába.
Pár nap elég is volt ebből, és irány Észak, ahol az igazi Bali található ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése